MENU

100% CO2-neutraal

CO2-compensatie volgens Baobab reizen
Baobab Reizen kiest ervoor om 100% CO2 -neutraal te reizen in samenwerking met South Pole Group. Ook je vervoer ter plaatse én je overnachtingen worden bij Baobab Reizen sinds 1 januari 2018 gecompenseerd. Als reiziger kies je er zélf voor om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren. De opbrengsten van deze compensatie gaan in duurzame projecten in o.a. Thailand en Ghana, die gericht zijn op het beschikbaar maken van betrouwbare en schone energiebronnen.

Welke projecten steunen we met onze bijdrage?

We hebben gekozen voor 3 verschillende compensatieprojecten, op verschillende plekken in de wereld;

Zonne-energie in Thailand (Siam Solar Energy)

Thailand is een van de grootste energieverbruikers in Zuidoost-Azië en de een-na-grootste olie-importeur in deze regio. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de energieopwekking in Thailand. Duurzaam opgewekte energie is dus van essentieel belang om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

De zonnepanelen van het Siam project in Thailand wekken per jaar gemiddeld 148.477 MWh groene stroom op waardoor schadelijke CO2-uitstoot vermeden wordt. In de provincies Saraburi and Kanchanaburi in het hart van Thailand waar men voornamelijk van de landbouw leeft, zijn op tien verschillende plekken zonneparken gebouwd met een totaal vermogen van 104,7 megawatt. Omdat in dit gebied de zonne-intensiteit een van de hoogste van heel Thailand is, wordt er op een efficiënte manier veel schone elektriciteit opgewekt.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • Het zonne-energieproject voorziet bijna 65.000 mensen in hun energiebehoefte
 • Honderd nieuwe banen gecreĂ«erd
 • Jaarlijks wordt 148.477 MWh groene stroom opgewekt waardoor minder fossiele brandstof verbrand hoeft te worden
 • 37 werknemers krijgen technische training
 • Verbeterde lokale infrastructuur
 • 80.487 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden dankzij de zonnepanelen


Schone kookovens in Ghana (Toyola cookstove project)

In Ghana wordt per hoofd van de bevolking het meeste houtskool van heel West-Afrika gebruikt. De houtskool die wordt gebruikt om te koken draagt niet alleen bij aan de uitstoot van CO2, maar ook aan luchtvervuiling binnenshuis. Daarnaast veroorzaakt de houtkap voor de productie van houtskool ontbossing en woestijnvorming. De snelheid waarmee de ontbossing van het regenwoud in Ghana plaatsvindt is een van de hoogste ter wereld.

De Toyola kookovens zijn zuiniger en schoner dankzij een metalen voering, waardoor ze bijdragen aan een gezondere leefomgeving en minder houtkap. Dankzij het ondersteunen van dit project kunnen de efficiënter brandende kookovens lokaal geproduceerd en tegen een lagere prijs verkocht worden. Hierdoor hebben ook armere families de mogelijkheid om een schone kookoven aan te schaffen. Omdat de huishoudens geld besparen vanwege de verminderde uitgaven aan houtskool, verdienen ze hun geïnvesteerde geld vaak al binnen zes maanden terug.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • Gemiddeld geven huishoudens 50% minder geld uit aan houtskool sinds ze de Toyola kookoven gebruiken en kunnen zo meer geld sparen
 • Betere luchtkwaliteit en minder luchtwegeninfecties een oogproblemen bij vrouwen en kinderen door 80% reductie van rookontwikkeling tijdens het koken
 • Meer tijd voor vrouwen voor hun eigen ontwikkeling omdat er op de schone kookovens sneller gekookt kan worden
 • 300 lokale banen gecreĂ«erd voor de productie, distributie en verkoop van de kookovens, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de lokale economie en werkgelegenheid
 • Minder ontbossing dankzij de verminderde vraag naar houtskool
 • Hergebruik van metaalresten die overblijven bij bouwprojecten
 • Ruim 200.000 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden dankzij het gebruik van de schone kookovens


Windkracht in Taiwan (Guanyin wind project)

Taiwan is bijna volledig afhankelijk van geĂŻmporteerde fossiele brandstof, die voor ongeveer 98% van de energievoorziening in het land verantwoordelijk zijn. Daarom is er een grote behoefte aan schone energie die lokaal geproduceerd wordt.

Het Guanyin wind project aan de noordwestkust van Taiwan wekt op een duurzame manier schone energie op, waardoor er minder brandstoffen geĂŻmporteerd en verbrand hoeven te worden. Het project bestaat uit 19 moderne windturbines met een totaal vermogen van 43,7 MW en levert groene stroom aanmeer dan 30.000 huishoudens.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • 142.000 MWh schone stroom per jaar
 • 13 nieuwe permanente banen gecreĂ«erd
 • Bijna honderd tijdelijke banen gecreĂ«erd tijdens de bouw van het windmolenpark
 • Ondersteuning van milieuactiviteiten zoals het opruimen van stranden
 • 50 kinderen profiteren van speciale schoolprojecten en er worden beurzen aan studenten uitgereikt
 • Overdracht ven kennis naar de lokale bevolking
 • Er hoeven minder fossiele brandstoffen te worden geĂŻmporteerd, die meestal per tankerschip worden aangeleverd wat met de nodige risico’s gepaard gaat
 • Gemiddeld 110.293 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden foor het vervangen van fossiele energie door schone windenergie

 

Altijd op de hoogte
Meld je nu aan

* Ontvang regelmatig reisnieuws & inspiratie
* Interessante acties
* De beste aanbiedingen


Baobab respecteert jouw privacy en gebruikt hiervoor de richtlijnen vanuit de AVG wetgeving. Bekijk ons Privacy Beleid.