MENU
 • Duurzaam toerisme
 • Compensatie CO2-uitstoot
 • Duurzame Reistips
 • Duurzame Partners
 • home
 • Duurzaam toerisme

Milieubeleid en duurzaam toerisme

Als aanbieder van avontuurlijke groepsrondreizen weten wij als geen ander wat het effect van reizen op de sociale- en natuurlijke leefomgeving van onze bestemmingen kan zijn. Het is dan ook onze ambitie, en onze plicht, om reizen te ontwikkelen waarin mens, milieu, cultuur en natuur centraal staan. We doen ons uiterste best de positieve impact van toerisme te vergroten en de negatieve impact zo klein mogelijk te maken, zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van authentieke, avontuurlijke rondreizen.

Duurzaam ondernemen, verantwoord reizen en daarmee respect voor mens, dier en natuur zit ons in de genen. In alle afdelingen binnen de organisatie zit het verweven in de dagelijkse bedrijfsvoering. Dit heeft onder andere geresulteerd in een Travelife certificaat. Wij "verduurzamen" niet alleen onze reizen, maar handelen zowel in- als extern zo duurzaam mogelijk. Dat verwachten wij ook van onze partners en we helpen onze reizigers hierbij. Uiteraard toetsen we ons zelf keer op keer om te zien of wij de belofte die wij onszelf, onze klanten en de komende generaties gedaan hebben, nog waar maken. We streven continu naar verbeteringen. Dat houdt ons scherp en betrokken.

Milieubeleid en duurzaam toerisme

Tijdens onze reizen

Wie met Sawadee op reis gaat ervaart een land écht. We laten je veel zien en beleven, en zorgen ervoor dat je in contact komt met de lokale bevolking.

Projecten

In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land.

Duurzaam toerisme projecten

Vervoer

Wij compenseren standaard de CO2-uitstoot van onze reizen, maar we bieden onze reizigers ook de mogelijkheid een vrijwillige bijdrage te leveren tijdens het boeken van hun reis. We werken hiervoor samen met South Pole Group. De bijdrage die gedaan wordt gaat direct naar duurzame energie-projecten.

Meer informatie over de CO2-compensatie van je vlucht

Verblijf

Wij stimuleren het gebruik van accommodaties met een lage CO2 uitstoot. Wij attenderen onze partners op Travelife en stimuleren ze te handelen naar de richtlijnen van Travelife.

Duurzaam toerisme verblijf

Vermaak

Excursies en activiteiten tijdens de reis worden enkel aangeboden met respect voor mens, natuur en dier. Zo is er bijvoorbeeld bewust gekozen om olifantritten en het bezoeken van kindertehuizen niet in onze reizen voor te laten komen. Waar mogelijk gebruiken we voor onze excursies gecertificeerde partners. Onze Puur Sawadee projecten zijn een uiting van ons excursie beleid

Lokale agenten

Al onze lokale agenten ondertekenden de intentie om binnen hun mogelijkheden te handelen naar de Travelife richtlijnen, en hetzelfde te vragen van hun lokale partners. Daarnaast handelen zij naar de richtlijnen van de Verenigde Naties, Unicef en Ecpat ten aanzien van mensenrechten, kinderarbeid en sekstoerisme.

Reisbegeleiding

Al onze (lokale) reisbegeleiders krijgen een uitgebreide training waarin ook ruime aandacht is voor MVO. Tevens doen alle onze reisbegeleiders de online ANVR duurzaamheidstraining 'Leading the Way'.

Op kantoor

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Met hele simpele zaken als het scheiden van ons afval, het gebruiken van spaarlampen en groene stroom, het kopen van zoveel mogelijk fairtrade producten, en door zo min mogelijk te printen, maar wanneer nodig op FSC-papier. Allemaal initiatieven om ons kantoor nog duurzamer te maken. We hebben een MVO-team (Better Holidays gecertificeerd) met vertegenwoordigers van alle afdelingen dat voorlichting geeft over, initiatieven voordraagt voor, invulling geeft aan en toeziet op naleving van onze duurzame doelstellingen.

Duurzaam toerisme Sawadee personeel

Collega's

We hebben oog voor onze (toekomstige) collega's en de maatschappij. 95% van de collega's reist met openbaar vervoer of met de fiets van en naar kantoor. We verzorgen interne training en communicatie ten aanzien van duurzaamheid.

We hebben reisbegeleiders die weten hoe het moet, en waar we voor staan. Dankzij onze voorlichting en training van zowel de reisbegeleiders die vanuit Nederland meereizen dan wel de reisbegeleiders die bij onze agentschappen werkzaam zijn. Wij ondersteunen hen tijdens de reizen op vele manieren. Met de Doppers bijvoorbeeld, en de watertanks in de busjes waar de gasten hun Dopper en flesjes kunnen bij vullen in plaats van steeds nieuwe kleine waterflesjes te kopen.

We maken bewust gebruik van zowel Nederlandse/Vlaamse reisbegeleiders als lokale reisbegeleiders. Omdat een deel van onze reizigers graag Nederlandse reisbegeleiders heeft en anderen juist de charme van een lokale reisbegeleider waarderen. De reisbegeleiders die we meesturen vanuit Nederland plannen we zoveel mogelijk in op aansluitende reizen. Dat bespaart vliegreizen, en dus uitstoot. Met de inzet van lokale reisbegeleiders stimuleren we bovendien de lokale economie.

Duurzaam toerisme verblijf

Studenten

We bieden stageplaatsen en afstudeerstages/-onderzoeken voor studenten van diverse opleidingen. Om ze werkervaring op te laten doen, bij een duurzame organisatie. En om van ze te leren, want jonge geesten komen met frisse ideeën.

Klanten

We geven onze reizigers op verschillende manieren voorlichting over duurzaam toerisme. Zo ontvangen zij de 10 tips voor een duurzame vakantie, plaatsen we informatie op onze website en in onze brochure en vertellen we erover op events.

Travelife

Sawadee is sinds januari 2014 Travelife gecertificeerd. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Om het certificaat te behalen moet voldaan worden aan 158 duurzaamheidscriteria, die betrekking hebben op de meest uiteenlopende facetten van onze bedrijfsvoering. Van bijvoorbeeld de koffie die bij ons op kantoor in Amsterdam gedronken wordt tot het vervoer op de plaats van bestemming.

Logo Travelife

Charity

Sawadee heeft een eigen fonds. Met het fonds steunt Sawadee jaarlijks diverse projecten en initiatieven op verschillende bestemmingen. Aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijk team van collega's. Enkele voorbeelden van door het fonds gefinancierde projecten en initiatieven zijn Stichting Breath for Sri Lanka, HBUFC Young Boys Cape Town en Support Rural Nepal.

Partners

Groen doen, doe je niet alleen. Daarom werkt Sawadee met verschillende partners om samen vooruit te gaan. Zo is Sawadee partner van MVO Nederland. MVO Nederland zet zich met gebundelde krachten in voor een duurzamere wereld.

 • home
 • Duurzaam toerisme

Volledige CO2-compensatie

Vanaf 1 januari 2018 compenseert Sawadee standaard de CO2-uitstoot van alle reizen. Dit geldt zowel voor de retourvluchten naar de bestemming, als voor alle vormen van transport tijdens de reis en het volledige verblijf op de plaats van bestemming. Met de keuze om dit voor al onze reizigers te doen, hebben we samen met onze partners een belangrijke stap gezet in het terugdringen van de hoeveelheid broeikasgassen.

Voor wie duurzaamheid en CO2-compensatie ook een warm hart toedraagt, bieden we daarnaast de mogelijkheid tot een eigen vrijwillige bijdrage. Met deze bijdrage steunen wij diverse projecten, die zorgen voor een gezondere aarde, betere leefomgevingen en een goede toekomst voor velen. Bekijk hier het MVO jaarverslag aangaande de CO2-compensatie & vrijwillige bijdrage.

BEKIJK HET MVO JAARVERSLAG

Samenwerking met South Pole Group

Wij hebben, samen met de ANVR en enkele andere reisorganisaties, gekozen voor een samenwerking met South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten.

South Pole ontwikkelt projecten die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen. South Pole is in 2007 als spin-off van de technische universiteit in Zürich (ETH) door vijf studenten opgericht en nu werken er 200 klimaatexperts wereldwijd aan het ontwikkelen van projecten en aan vele andere activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Inmiddels heeft South Pole meer dan 500 klimaatprojecten ontwikkeld. De meeste projecten zijn gecertificeerd met de Gold Standard en bevinden zich in ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Omdat er geen schakels zitten tussen South Pole en de ondernemers, ingenieurs en ngo's die het project dagelijks runnen, komt zo veel mogelijk geld direct bij de projecten terecht.

Welke projecten steunen we met onze bijdrage?

We hebben gekozen voor 3 verschillende compensatieprojecten, op verschillende plekken in de wereld;

Zonne-energie in Thailand

(Siam Solar Energy)
Thailand is een van de grootste energieverbruikers in Zuidoost-Azië en de een-na-grootste olie-importeur in deze regio. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de energieopwekking in Thailand. Duurzaam opgewekte energie is dus van essentieel belang om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

De zonnepanelen van het Siam project in Thailand wekken per jaar gemiddeld 148.477 MWh groene stroom op waardoor schadelijke CO2-uitstoot vermeden wordt. In de provincies Saraburi and Kanchanaburi in het hart van Thailand waar men voornamelijk van de landbouw leeft, zijn op tien verschillende plekken zonneparken gebouwd met een totaal vermogen van 104,7 megawatt. Omdat in dit gebied de zonne-intensiteit een van de hoogste van heel Thailand is, wordt er op een efficiënte manier veel schone elektriciteit opgewekt.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • Het zonne-energieproject voorziet bijna 65.000 mensen in hun energiebehoefte
 • Honderd nieuwe banen gecreëerd
 • Jaarlijks wordt 148.477 MWh groene stroom opgewekt waardoor minder fossiele brandstof verbrand hoeft te worden
 • 37 werknemers krijgen technische training
 • Verbeterde lokale infrastructuur
 • 80.487 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden dankzij de zonnepanelen

Schone kookovens in Ghana

(Toyola cookstove project)
In Ghana wordt per hoofd van de bevolking het meeste houtskool van heel West-Afrika gebruikt. De houtskool die wordt gebruikt om te koken draagt niet alleen bij aan de uitstoot van CO2, maar ook aan luchtvervuiling binnenshuis. Daarnaast veroorzaakt de houtkap voor de productie van houtskool ontbossing en woestijnvorming. De snelheid waarmee de ontbossing van het regenwoud in Ghana plaatsvindt is een van de hoogste ter wereld.

De Toyola kookovens zijn zuiniger en schoner dankzij een metalen voering, waardoor ze bijdragen aan een gezondere leefomgeving en minder houtkap. Dankzij het ondersteunen van dit project kunnen de efficiënter brandende kookovens lokaal geproduceerd en tegen een lagere prijs verkocht worden. Hierdoor hebben ook armere families de mogelijkheid om een schone kookoven aan te schaffen. Omdat de huishoudens geld besparen vanwege de verminderde uitgaven aan houtskool, verdienen ze hun geïnvesteerde geld vaak al binnen zes maanden terug.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • Gemiddeld geven huishoudens 50% minder geld uit aan houtskool sinds ze de Toyola kookoven gebruiken en kunnen zo meer geld sparen
 • Betere luchtkwaliteit en minder luchtwegeninfecties een oogproblemen bij vrouwen en kinderen door 80% reductie van rookontwikkeling tijdens het koken
 • Meer tijd voor vrouwen voor hun eigen ontwikkeling omdat er op de schone kookovens sneller gekookt kan worden
 • 300 lokale banen gecreëerd voor de productie, distributie en verkoop van de kookovens, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de lokale economie en werkgelegenheid
 • Minder ontbossing dankzij de verminderde vraag naar houtskool
 • Hergebruik van metaalresten die overblijven bij bouwprojecten
 • Ruim 200.000 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden dankzij het gebruik van de schone kookovens

Windkracht in Taiwan

(Guanyin wind project)
Taiwan is bijna volledig afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstof, die voor ongeveer 98% van de energievoorziening in het land verantwoordelijk zijn. Daarom is er een grote behoefte aan schone energie die lokaal geproduceerd wordt.

Het Guanyin wind project aan de noordwestkust van Taiwan wekt op een duurzame manier schone energie op, waardoor er minder brandstoffen geïmporteerd en verbrand hoeven te worden. Het project bestaat uit 19 moderne windturbines met een totaal vermogen van 43,7 MW en levert groene stroom aanmeer dan 30.000 huishoudens.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • 142.000 MWh schone stroom per jaar
 • 13 nieuwe permanente banen gecreëerd
 • Bijna honderd tijdelijke banen gecreëerd tijdens de bouw van het windmolenpark
 • Ondersteuning van milieuactiviteiten zoals het opruimen van stranden
 • 50 kinderen profiteren van speciale schoolprojecten en er worden beurzen aan studenten uitgereikt
 • Overdracht ven kennis naar de lokale bevolking
 • Er hoeven minder fossiele brandstoffen te worden geïmporteerd, die meestal per tankerschip worden aangeleverd wat met de nodige risico's gepaard gaat
 • Gemiddeld 110.293 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden foor het vervangen van fossiele energie door schone windenergie
 • Iedereen kan een bijdrage leveren!
 • Voor wie duurzaamheid en CO2-compensatie ook een warm hart toedraagt, bieden we de mogelijkheid tot een eigen vrijwillige bijdrage. Met deze bijdrage steunen wij diverse projecten, die zorgen voor een gezondere aarde, betere leefomgevingen en een goede toekomst voor velen. Zowel hier dicht bij huis als op onze bestemmingen.

 • home
 • Duurzaam toerisme

Tips voor duurzaam reizen

Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu op bestemming. Als reiziger zijn er veel, vaak simpele dingen die je kunt doen (of laten) om te zorgen dat je bezoek een nog leukere ervaring wordt.

1. Gebruik een hervulbare waterfles

Neem een hervulbare waterfles mee op reis. Elke keer dat jij je waterfles bijvult, scheelt dat weer de aankoop van een plastic flesje, waardoor de hoeveelheid afval beperkt wordt. Samen met onze toeleveranciers, hotels en reisbegeleiders werken we hard om het aantal tappunten waar je je waterfles kunt bijvullen uit te breiden.

2. Ga bewust om met energie en water

Wanneer je je hotelkamer verlaat, vergeet dan niet de airco en lichten uit te zetten aangezien dit het grootste energieverbruik van een hotel veroorzaakt. Hou er rekening mee dat in veel landen water een schaars goed is.

3. Contact met de lokale bevolking en fotograferen

Leer een paar woordjes van de taal van het land dat je bezoekt, dat maakt het contact veel makkelijker en leuker. Als je de lokale bevolking wilt fotograferen vraag dan eerst toestemming, niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden. Het wordt ontzettend gewaardeerd als je de moeite neemt om foto's op te sturen, kom gemaakte beloftes altijd na.

4. Respecteer lokale cultuur en tradities

Informeer jezelf over het land dat je gaat bezoeken met betrekking tot de actuele situatie, de geschiedenis, cultuur, taal en gebruiken. Bedenk dat je te gast bent in een land en respecteer daarom de lokale cultuur en tradities. Op veel bestemmingen worden blote schouders en korte rokken en broeken voor vrouwen als ongepast ervaren. Bij twijfel kun je altijd om advies vragen bij de reisbegeleider.

5. Koop lokale producten en betaal een eerlijke prijs

Stimuleer de lokale economie door in lokale restaurants te eten of souvenirs te kopen. Let op: sommige souvenirs worden gemaakt van beschermde planten of dieren. De aankoop hiervan draagt bij aan het uitsterven van deze soorten. Onderhandelen over de prijs is in veel landen een onderdeel van de cultuur. Let er met onderhandelen op dat je niet tot de bodemprijs gaat. Bepaal wat je er zelf voor over hebt en streef naar een voor beide partijen acceptabele prijs.

6. Laat geen afval achter

In veel landen is zwerfvuil een groot probleem. Neem eigen afval altijd mee. Begraaf bij een langer verblijf in de natuur uitwerpselen zo ver mogelijk van open water. Ook organisch materiaal breekt minder snel af dan je denkt; een bananenschil kan wel tot twee jaar blijven liggen! Bewaar lege batterijen en neem deze mee terug naar huis en lever ze daar in.

7. Deel geen pennen, ballonnen of snoepjes uit

Geef geen pennen, ballonnen en snoepjes, om te voorkomen dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om ter plekke iets te kopen dat je wilt doneren; zo steun je namelijk ook de lokale economie.

8. Kom niet te dicht bij de dieren

Bij safari's ga je op zoek naar olifanten, leeuwen en ander groot wild. Veelal doen de gidsen en chauffeurs hun best om de dieren voorzichtig te naderen. Om verstoring tegen te gaan is het belangrijk om niet te dicht bij te komen, ook niet voor foto's. Het is niet goed om dieren te voeren, zelfs geen vogels of eekhoorns. Let er bij excursies op zee op dat de boot niet dichterbij komt dan 150 meter. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is per definitie af te raden.

9. Raak geen koraal aan en breek het niet af

Als je gaat snorkelen of duiken raak dan geen koraal aan en breek het zeker niet af. Wij raden aan om tijdens het snorkelen een T-shirt te dragen, UV-filters in zonnebrandmiddelen veroorzaken namelijk het afsterven van koraal. Niet iedere lokale gids is even voorzichtig, spreek mensen er gerust op aan als ze koraal aanraken of oppakken en/of vissen lokken met voedsel.

10. Compenseer je vlucht

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen, helaas produceert het ook CO2-uitstoot. De uitstoot van CO2 kunnen door investeringen in duurzame energie gedeeltelijk teniet worden gedaan. Sawadee compenseert standaard al de CO2-uitstoot van al haar reizen. Je kunt zelf ook helpen door een vrijwillige bijdrage te doen tijdens je boeking.

Meer informatie over de CO2-compensatie van je vlucht

 • home
 • Duurzaam toerisme

Duurzame partners

Voor veel arme landen betekent toerisme een enorme bron van werkgelegenheid en inkomsten. Het toerisme heeft echter ook negatieve gevolgen. Bij onze reizen proberen wij zo veel mogelijk rekening te houden met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dit doen we door:

 • Gebruik te maken van kleinschalige accommodaties die in handen zijn van de lokale bevolking
 • Afspraken te maken met onze agenten over beloning en arbeidsvoorwaarden van mensen die lokaal voor ons werken
 • Afspraken te maken met onze agenten over milieuaspecten, zoals het omgaan met afval
 • Ernaar te streven om in onze reizen minimaal één project op te nemen waarbij de inkomsten direct ten goede komen aan de lokale bevolking of dat gericht is op natuurbescherming

Duurzaam reizen is voor ons meer dan het ondersteunen van goede doelen. Wij doen er alles aan om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) door te voeren in onze gehele bedrijfsvoering, niet alleen op ons eigen kantoor maar ook in de landen waar we reizen organiseren. Hiervoor werken we samen met verschillende organisaties:

Travelife

Sinds januari 2014 heeft Sawadee het Travelife Certificaat. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Om het certificaat te behalen moet voldaan worden aan 158 duurzaamheidscriteria. Deze criteria hebben betrekking op de meest uiteenlopende facetten van je bedrijfsvoering. Van bijvoorbeeld de koffie die bij ons op kantoor in Amsterdam gedronken wordt tot het vervoer op de plaats van bestemming. Wie met ons op reis gaat, is er dus van verzekerd dat onze reizen op een duurzame, eerlijke manier uitgevoerd worden. We zijn trots op het behalen van het Travelife Certificaat en hopen dat veel touroperators uit de Nederlandse reisbranche zullen volgen. Daarnaast stimuleren we al onze agenten en accommodaties om het certificaat ook te behalen. Kijk hier voor meer informatie over Travelife.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een internationale natuurbeschermingsorganisatie, actief op het gebied van landbouw en bosbouw (certificeren van FSC-geproduceerd hout). Daarnaast is één van hun doelen het bevorderen en ondersteunen van duurzaam toerisme in Latijns Amerika. Accommodaties worden getraind op het gebied van effectief management en de vereisten voor duurzaam toerisme. Sawadee heeft diverse accommodaties in haar reizen opgenomen die zijn aangesloten bij Rainforest Alliance. Meer informatie

Toft Tigers

Sawadee werkt samen met TOFT tijgers. Tijdens de India tijgerreis overnacht je in de accommodaties die zijn aangesloten bij Toft Tigers. Door te verblijven in een jungle lodge van TOFT Tigers draag je bij aan het werk van de organisatie en wordt het leefgebied van de tijger en vele andere diersoorten beschermd. Per deelnemer draagt Sawadee 25,- euro bij aan Toft. www.toftigers.org

MVO Nederland

Sawadee is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. www.mvonederland.nl

ECPAT

Sawadee is onlangs benoemd tot Top member van de Tourism Child Protection Code (The Code). Alleen organisaties die zich aantoonbaar actief inzetten tegen kindersekstoerisme krijgen een Top member status bij The Code. Wij vinden de bescherming van kinderen op vakantiebestemmingen die we aanbieden erg belangrijk. Daarom steunen wij actief de ANVR en ECPAT in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Sawadee tekende in juni 2013 The Code. Het internationale bestuur van The Code, waarvan een meerderheid bestaat uit reisorganisaties, complimenteerde Sawadee onder andere voor de volgende activiteiten:

 • Sawadee heeft in contracten opgenomen dat zakenpartners adequaat dienen op te treden ter voorkoming en bestrijding van kindersekstoerisme.
 • Sawadee stimuleert partners om zelf The Code te ondertekenen waarmee een aantal concrete en zichtbare maatregelen tegen kindersekstoerisme worden genomen.
 • Sawadee traint medewerkers om adequaat te kunnen reageren bij vermoedens van kindersekstoerisme.

Wij nodigen u uit met ons alert te zijn en vermoedens van kindersekstoerisme te melden bij de reisbegeleiding en www.meldkindersekstoerisme.nl

Altijd op de hoogte
Meld je nu aan

* Ontvang regelmatig reisnieuws & inspiratie
* Interessante acties
* De beste aanbiedingen


Baobab respecteert jouw privacy en gebruikt hiervoor de richtlijnen vanuit de AVG wetgeving. Bekijk ons Privacy Beleid.