Groepsreizen Senegal - Proef de sfeer van Afrika


Resultaten worden geladen

Rondreis Senegal

De veelzijdige geschiedenis van Senegal zal je rondreis onvergetelijk maken. De naam Ile de Gorée verraadt het al: Senegal heeft Nederlandse wortels. Dit slaveneiland voor de kust van hoofdstad Dakar werd namelijk door de Nederlanders vernoemd naar het zeeuwse Goeree Overflakkee. De Nederlanders wedijverden in de 16e en 17e eeuw met de Portugezen en Engelsen om de (slaven)handel in dit West Afrikaanse gebied. Toen in de 17e eeuw de Fransen het rijk overnamen bloeide de slavenhandel tot verdere hoogten op.
Lange tijd heeft Senegal onder de Franse vlag gestaan. Dakar werd zelfs de hoofdstad van Frans West Afrika; een groot gebied van door Frankrijk veroverde West Afrikaanse landen. Pas in 1960 werd Senegal onafhankelijk van Frankrijk. Op je rondreizen door het land komt een Frans woordenboek trouwens nog altijd van pas; het Frans is, naast het lokale Wolof, nog steeds de voertaal van het land. De politiek van Senegal werd na de onafhankelijkheid in 1960 jaren geteisterd door corruptie. Begin jaren negentig braken er onlusten uit naar aanleiding van de verkiezingen. Echter sinds 1996 is er een relatieve rust in het land en sinds 2001 wordt het land geregeerd door een democratisch gekozen coalitieregering. Het bestuur van het land is gestoeld op Frans voorbeeld; Senegal kent bijvoorbeeld 10 'régions', onderverdeeld in 30 departementen en verder verdeeld in 89 arrondissementen.

Waar de vogels komen overwinteren

Een rondreis door Senegal betekent dat je -in het juiste seizoen- waarschijnlijk de welbekende mus tegenkomt! Senegal is namelijk één van de landen waar veel Europese trekvogels komen overwinteren. Het Parc National des Oiseaux de Djoudj behoort zelfs tot de top tien van belangrijkste vogelgebieden in de wereld.
Helaas is het meeste grote wild uit West Afrika gestroopt. Door de vele oorlogen en grote armoede die er in de geschiedenis hebben geheerst zijn de meeste dieren opgegeten of voor ivoor en huiden afgeschoten en verkocht.
Alleen in het Niokolo Koba nationale park komt nog groot wild voor. Daar leven nog leeuwen, olifanten, buffels en gazelles. Kleiner wild is er echter genoeg in Senegal. Op je rondreizen zul je zeker krokodillen en nijlpaarden zien langs de Gambia rivier, en ook zoogdieren als herten, wrattenzwijnen, hyena's, miereneters en mangoesten komen algemeen voor. Vergeet ook de apen niet: fluweelapen, de huzaarapen, bavianen en Colobusapen zijn in het hele land te vinden.

Bezoek de poort tot de Sahara

Senegalligt aan de Atlantische kust. Het is omsloten door Mauritanië, Mali, Guinee en Guinee-Bissau. Het landje Gambia ligt zelf geheel omsloten door Senegal. Senegal ligt dus in de Sahel: de poort tot de Sahara. Het noorden is er extreem droog en bestaat voornamelijk uit savannes. Zuidelijker is het land vruchtbaarder: hier zie je op je rondreizen fruitbomen en palmen. Mangrovebossen vind je in de mondingsgebieden van de Saloum en de Gambia.
Met name in de droge streken komt de meest karakteristieke boom van Afrika voor: de baobab. De baobab wordt ongeveer 20 meter hoog en kan meer dan 1000 jaar oud worden. De boom speelt een rol in talloze Afrikaanse mythen en legenden. De schors, de vruchten, de bladeren, het hout, bijna alles van deze boom wordt door de bevolking gebruikt.

Een rondreis vol muziek en dans

De bakermat van jazz en blues: West Afrika is bij uitstek een plek om van muziek te genieten. In st. Louis in het noorden van Senegal vindt jaarlijks een groot jazz-festival plaats. En Youssou N'dour is één van Senegals lokale helden die ook internationaal is doorgebroken als muzikant. Naast de modernere muziek hoor je overal in Senegal nog de klassieke Afrikaanse klanken van de djembé. Wil je een poging wagen om het Afrikaans drummen óf dansen onder de knie te krijgen, dan is dit je kans!
De grootste bevolkingsgroep van Senegal zijn de Wolof (ca. 45%) die vooral in de grote steden en de regio's Dakar en Thiès wonen. Een andere bekende bevolkingsgroep zijn de Peul (ca. 12%). Deze van oorsprong rondtrekkende nomaden wonen voornamelijk in de Senegal-vallei. Je herkent ze aan hun lichte huidskleur.

In één oogopslag

-Historische overblijfselen in steden als Dakar en st. Louis
-De meest vogelrijke parken van heel Afrika
-Kleurrijke bevolking vol dans en muziek

Naar boven